На Київщині стартував проект з QR-кодування історичних пам’яток

На Київщині за підтримки Українського Культурного Фонду стартував унікальний проект – QR-кодування історико-культурних пам’яток Вишгородщини. Тепер, віртуально взаємодіючи з ресурсом, кожен бажаючий зможе самостійно спланувати екскурсію історичною місцевістю.

«Аналогів проекту поки що не має жодна музейна установа в Україні, – запевняє директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко. – Сьогодні Вишгород має урбанізоване обличчя, багато старовинних пам’яток не збереглися. Проте місто досі має чим здивувати свого туриста, адже й донині зберігає унікальні історичні скарби».

Вишгородський історико-культурний заповідник виграв грант на проект, зайнявши друге місце за кількістю набраних балів. Впровадження програми триватиме 5 місяців з поетапною адаптацією сайту, розробкою контенту, та встановленням табличок з QR-кодами на об’єктах. Інноваційний проект втілюється в життя за підтримки Українського Культурного Фонду, Управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації, до нього долучилися провідні музейні установи України, науковці, археологи, а також культурно-мистецька спільнота.

«Важливо таким чином розробити контент, щоб не уводити користувачів у віртуальний світ, а навпаки, спонукати відвідати пам’ятки та відчути їх атмосферу, – наголосила Генеральний директор Національного музею історії України, заслужений працівник культури України Тетяна Сосновська. – Можливо, варто розробляти інтерактивні квести з історії міста за допомогою цього інструменту».

22 пам’ятки Вишгородщини, з яких 12 об’єктів першочергової важливості, будуть оснащені QR-кодами і об’єднані в єдину цифрову систему. Відсканувавши код, можна буде дізнатися цікаві факти та нюанси, пов’язані з ними. Програма, впроваджувана у ВІКЗ, дасть можливість не просто дізнатись про локальний об’єкт, але отримати інформацію загалом про історико-культурне середовище, в якому він розташований, про його історію і значення в контексті подій минулого. Також запланована система зворотного зв’язку, яка дасть можливість ділитися своїми враженнями.

Інтерактивна туристична навігація застосовується вже більше 10 років у Європі і показала себе зручним та дієвим інструментом популяризації об’єктів культурної спадщини. Українські розробники сподіваються завдяки проекту встановити контакт між культурними пам’ятками та сучасним містом у зручному форматі, щоб люди відчули зв’язок з історією, просто крокуючи Вишгородом.

До розробки проекту «Історико-культурна спадщина Вишгородщини: QR-кодування, моніторинг, апробація й популяризація» долучилися керівник управління культури КОДА Ігор Золотоверх, голова Вишгородської міської ради Тетяна Бражникова, медіатр проекту Жанна Куколевська, завідувач відділу археології ВІКЗ Дмитро Бібіков, кандидат історичних наук, в.о. завідувача Відділу археології Києва ІА НАН України Всеволод Івакін, засновник та координатор Туристичного кластеру Вишгородщини Крістіна Коваль, молодший науковий співробітник Інституту археології НАН України, куратор за напрямом QR-кодування Владислав Бітковський, народна артистка України Лариса Кадочникова та заслужена артистка України Ірма Вітовська.

Comments are closed.