Популяризація історичної Вишгородщини

Ольга та Наталя Сумські, Анатолій Хостікоєв, Віталій Борисюк, Раїса Недашківська, Катерина Кістень, Влада Литовченко, Олег Пінчук, Олександра Кучеренко, Тетяна Гончарова, Василь Апасов, Лариса Мудрак та Анатолій Гнатюк узяли участь у фотопроекті на підтримку історико-культурних пам’яток Вишгородщини «Доторкнись до історії».

Зйомки відбулися в рамках проекту «Історико-культурна спадщина Вишгородщини: QR-кодування, моніторинг, апробація і популяризація», ініційованого Вишгородським історико-культурним заповідником за підтримки Українського культурного фонду.

Біля 22 визначних історико-культурних пам’яток Вишгорода та Межигір’я, у місцях колишніх знакових об’єктів встановили таблички з QR-кодами. Відсканувавши їх, можна дізнатися інформацію про пам’ятку. Це один з небагатьох проектів, що впроваджує QR-кодування пам’яток у малих містах, і чи не єдиний в Україні, який охоплює сільську місцевість. За концепцією проекту кожна зірка представляє окремий об’єкт.

Так, Ольга Сумська презентує унікальну церкву Бориса і Гліба XIX ст., Віталій Борисюк – дерево земляних оборонних укріплень XI-XII ст., Наталія Сумська – залишки стіни Борисоглібського храму XI-XII ст., а Анатолій Гнатюк – городище літописного міста Вишгород. Міс Україна 2016 Олександра Кучеренко представила кургани X-XI ст., скульптор Олег Пінчук – гончарне горно XI ст., актриса Катерина Кістень – Земську школу.

Телеведучі Тетяна Гончарова та Василь Апасов презентували відповідно музей давноруського гончарства та поховання X ст. зі скандинавськими прикрасами. Народна артистка України Раїса Недашківська представила Спасо-Преображенський Межигірський монастир. «Залучення відомих людей до популяризації пам’яток дуже підсилює зацікавленість відвідувачів і сприяє туристичному потоку, – пояснює куратор проекту, директор ВІКЗ, кандидат історичних наук Влада Литовченко. – Ми сподіваємося, що молодь буде цікавитися історією власного краю і проект підвищить обізнаність історичними місцями України. Тим більше, що завдяки QR-кодам зв’язок між минулим та сучасністю стає простішим, можна зануритись в історію, просто крокуючи Вишгородом».

У проекті також узяли участь в.о. Вишгородської райдержадміністрації Олексій Данчин, міський голова м. Вишгород Олексій Момот, голова AnnaFest Федір Баландін, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Марина Сергеєва, директор Національного музею «Битва за Київ у 1943 році» Іван Вікован, директор Центрального державного історичного архіву Ольга Музичук, настоятель Собору Вишгородської Богоматері Тарах Валах та археолог Всеволод Івакін.

Влада Литовченко, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук: Тему грантового проєкту ми обрали не випадково. QR-кодування, уже звичне для багатьох мегаполісів, лише починає впроваджуватися у малих містах з багатою історією. Унікальність QR-кодування для Вишгородщини – не лише охоплення ними пам’яток і в сільській місцевості краю, а й те, що нам вдалося проявити величезний пласт історії, прихованої під шаром часу. Літописне городище Вишгорода, ремісничий посад, княжі фортифікаційні споруди, величний Межигірський монастир… Усе це відкривається за допомогою сучасних ІТ-технологій. Під час екскурсій, історичних квестів, досліджень ми відстежували рівень зацікавленості людей нашими розробками. За результатами першого етапу опитування щодо зручності й потрібності QR-кодів 77% вишгородців відповіли, що вони є цікавими й зручними в користуванні. Це свідчить про потенціал проєкту. А під час конференції «Історико-культурна спадщина Вишгородщини: QR-кодування, моніторинг, апробація та популяризація» проведемо фахову дискусію з колегами, поділимося досвідом і обговоримо роль QR-кодування у популяризації історико-культурної спадщини та залученні туристів. До участі в конференції зголосилися відомі й авторитетні науковці – історики, археологи, а також музеєзнавці, архівісти, дослідники, представники влади, яка підтримує наш проєкт. Ми дуже цінуємо цю підтримку, а також фахові дискусії й консультації.

Олексій Данчин, в.о. голови Вишгородської районної держадміністрації: Вишгородський історико-культурний заповідник впроваджує прекрасну й потрібну ініціативу, завдяки якій історія Вишгородщини засяє новими яскравими гранями. Вишгородська райдержадміністрація підтримує цю ініціативу. Вишгородщині є чим зацікавити і здивувати туристів. Лише один штрих, що стосується Дзвонкової криниці – об’єкта QR-кодування, який знаходиться у селі Нових Петрівцях Вишгородського району і який випала честь презентувати мені. Поза межами району мало хто знає про унікальне джерело із цілющою водою – нею лікували свої рани запорозькі козаки, які ставали ченцями Межигірського монастиря. Подібних прикладів у нас багато. Все це потрібно широко популяризувати, залучати сюди туристів. Саме на це спрямоване QR-кодування. Дуже важливо, що під час конференції науковці, музейники, архівісти поділяться і думками щодо QR-кодування в галузі культури, і результатами досліджень у сфері історії.

Comments are closed.